Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja

 

 

Főoldal

Magunkról

Hírek

Gyűjtemények

Rendezvénynaptár

Haluskafesztivál

Kapcsolatok

 

Ez történt 2004

Ez történt 2003

Régiós megyebál

Magyarországi Szlovákok Napja

Palócország szépe

NÓGRÁD MEGYEI FOLKLÓRFESZTIVÁL ÉS NEMZETISÉGI TALÁLKOZÓ

Szilvaszombat

Kolbászfesztivál Békéscsabán

Rétság

Erdőtarcsa

Erdőkürt

Szügy

Salgótarján

Vanyarc - Rozmarin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RÉGIÓS MEGYEBÁL

2003. március 1-jén a balassagyarmati volt Megyeháza dísztermében tarotta egyesületünk bemutatkozó bálját. Az ismerkedésen túl a bál jótékony célt is szolgált. A bál fővédnöke Dóra Ottó Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke volt.

Köszöntőt mondott Fuzik János az OSZÖ elnöke, Demus Iván Balassagyarmat alpolgármestere,

dr. Egyedné Baránek Ruzsenka a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, Pleva Mihályné régiós tanácsnok.

A bál ünnepi műsorát és nyitótáncát a vanyarci Rozmarin Hagyományőrző Együttes tánccsoportja és a szlovákiai Melichercikovci - zenekar szolgáltatta.

2004-ben Majális a Mátrában címmel rendezzük meg az egyesületi tagok találkozóját, ezúttal Heves megyében.

 

MAGYARORSZÁGI SZLOVÁKOK NAPJA

2003. július 5-én a festői szépségű Zemplénbe, Füzérre látogattunk, ahol a füzéri vár tövében került sor az idei Szlovákok Napjára, mely a magyarországi szlovákok országos rendezvénye, mindig más helyszínnel. 2004-ben ez az esemény Békéscsabán lesz. A program főszervezője és támogatója az Országos Szlovák Önkormányzat.

 

PALÓCORSZÁG SZÉPE

2003. július 25-én a balassagyarmati Szent Anna napi búcsú keretében megrendezett Népviseletes Szépségversenyen vettünk részt.

A régiót a vanyarci Pusztai Beáta képviselte, akit  vanyarci viseletbe öltöztettünk, pontosabban az 1930-40-es évek ünnepi /templomi/ leányviseletét mutatta be a közönségnek és zsürinek. Mindezt olyan sikerrel, hogy ő lett az első a leány kategóriában és a Palócország Szépe megtisztelő címet is elnyerte.

 

NÓGRÁD MEGYEI FOLKLÓRFESZTIVÁL ÉS NEMZETISÉGI TALÁLKOZÓ

2003. július végén került sor Bánkon a Nógrád Megyei Folklórfesztivál záró programjára és a Nemzetiségi Találkozóra a megszépült bánki tó melletti szabadtéri színpadon. Az idei mind a hazai, mind a külföldi együttesek szempontjából igazán gazdagra és színpompásra sikeredett.

Hagyományőrző együtteseink közös fellépése ezúttal egy "hetedhét országra szóló" lakodalmat varázsolt a zsúfolásig megtelt nézőtéren ülők és állók elé.

 

SZILVASZOMBAT

2003. szeptember 6-án Kétbodonyba a Szilvaszombatra invitáltak bennünket, ahol szilvásgombócfőző versenyen vettünk részt. Régiónkat Erdőtarcsa, Terény és Vanyarc csapata képviselte.  

 

Mindhárom csapat igazán kitett magáért. Nem hoztunk szégyent a tót atyafiakra.

 

 

 

A vanyarciak elhozták a dicsőséges 2. helyezést. A gombóc mellett a lekváros derelyével is megkínálták a zsűrit.

 

 

KOLBÁSZFESZTIVÁL BÉKÉSCSABÁN

2003. október 25-én ismételten egy gasztronómiai fesztiválra látogattunk, de kissé távolabb, mint Kétbodony /Szilvaszombat/. Az alföldi szlovákokhoz, a híres-neves országos Csabai Kolbászfesztiválra. Itt szintén ringbe szálltunk. Egyike volt a vanyarci csapat a benevezett közel 280 csapatnak. Máig rejtély a számunkra, hogy a bár neves személyiségekből és szakmai hozzáértőkből álló zsűri mégis hogyan birkózott meg a markáns ízű temérdek kolbász-falatkákkal? Két harapás csipős sült kolbász után vajon érezte-e még a többi ízét? Helyezést igaz nem értünk el, de a hazahozott kóstoló alapján - a novemberi közgyűlésen részt vevők tapasztalhatták -, hogy itt sem kellett szégyenkeznünk.

Egyesületünk meghívást kapott Rétságra, Erdőtarcsára, Erdőkürtre és Szügybe.

Rétságon hosszabb szünet után az újonnan megválasztott Szlovák Kisebbségi Önkormányzat igyekszik feléleszteni a szlovák hagyományokat. A nyár elején megrendezésre kerülő Nemzetiségi Napjukra invitáltak, ahol a környező szlovák lakta települések csoportjai a hazaiakkal és a pilisi és vanyarci vendég csoportokkal együtt léptek fel.

Erdőtarcsa

Első ízben választott Szlovák Kisebbségi Önkormányzatot, de agilis vezetőjükkel máris bizonyították aktivitásukat. Kétbodonyban a Szilvaszombaton is részt vettek, otthoni karácsonyi műsorukban és a községi falunap programjában is helyett kapott a megyei szlovák nemzetiségű csoportok műsora. Az önkormányzat felvállalta a szlovák evangélikus kápolna rendebe tételét, melynek avatója 2004. júniusában lesz.

Erdőkürt

Erdőtarcsához viszonyítva régi szlovák hagyományokkal és gyökerekkel rendelkezik. Ezek ápolásában nagy szerepe van Budai Józsefnek és az őt segítő időseknek, fiataloknak egyaránt. A gyermekeknek szóló Helytörténeti /honismereti/ Táboruk egyik előadását, mely a szlovák viselettörténetet dolgozta fel - élő bemutatóval - egyesületünk is támogatta, valamint a novemberi Nemzetiségi Nap programjában mint az OSZÖ -SZKK tagintézményeként régióközpontunk rendezőként is közreműködött.

Szügy

2003-ban egy takaros szlovák tájházzal gazdagodott. Hosszú út vezetett el addig, míg megnyithatták a nagyközönség előtt, de megérte. Ajánljuk mindneki figyelmébe. Régiónkban több ilyen tájház, ill. helytörténeti gyűjtemény létezik. A vanyarci például most van rekonstrukció alatt. A felsőpetényi  ill. a mátraszentimrei gyűjteményről e honlapon is adunk tájékoztatást, de aki tagja az egyesületünknek és elküldi hozzánk ezeket az információkat, azt szívesen közzé tesszük. Továbbá szeretnénk, ha megfelelő anyagi támogatást sikerül szereznünk, egy közös prospektust elkészíteni a régiónk valamennyi tájházáról, gyűjteményéről, turisztikai látványosságairól.  A már működő és a leendő tájház tulajdonosoknak az Országos Szlovák Önkormányzat minden évben szakmai felkészítő konferenciát tart. Az idén ennek gazdája éppen az új tájháza apropóján is Szügy lesz.

Salgótarján

2003. novemberében régiónk szlovák nemzetiségű településeiről különbuszok segítségével jutottak el az érdeklődők Salgótarjánba, ahol a József Attila Művelődési Központ színháztermében a Besztercebányáról érkezett szlovák vendégművészek tolmácsolásában hallhatták Kálmán Imre népszerű operettjét a Marica grófnőt. Házigazda a salgótarjáni Szlovák Kisebbségi Önkormányzat volt. A programot többek között régióközpontunk, - mint az ÖSZO-SZKK tagintézménye - is támogatta.

Vanyarc

2003. december 14-én ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját a vanyarci ROZMARIN Hagyományőrző Együttes a művelődési ház színpadán.

 

 

 

 

 

 

A ma már több mint 50 főt számláló háromgenerációs együttes repertoárjuk legjavából mutatott ízelítőt a vendégek és a közönség örömére és megelégedettségére.

 

 

 

 

 

 

1973-ban pávakörként indult a csoport  Hugyecz Andrásné vezetésével. Ő már sajnos nincs közöttük, de az alapítótagokból szerencsére még mai is többen tagjai az együttesnek.

 

 

 

Vravuska Józsefné  -  Komjáthi Gáborné /az együttes vezetői/

 

 

A műsor végén a szlovák barátok mellett az Országos Önkormányzat képviseletében Pleva Mihályné, a település nevében Kollár András polgármester, az Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete nevében Nedeliczki Teréz köszöntötte az együttest.

 

 

 

 

 

noghev@gmail.com, noghev@freemail.hu