Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja

 

 

Főoldal

Magunkról

Hírek

Ez történt

Gyűjtemények

Haluskafesztivál

Kapcsolatok

 

    1%

Nonprofit.hu

 

 

 

Tisztelt Leendő Támogatónk!

Az adóbevallások határidejének közeledtével sokat lehet hallani és látni a civil szervezeteknek és az egyházaknak felajánlható 1%-ról, mely az Önök segítségével juthat el a szervezetekhez, méghozzá úgy, hogy ez Önöknek semmibe sem kerül, csak odafigyelésükre van szükség, mert az APEH elküldi a Rendelkező Nyilatkozatokat, amelynek pontos kitöltésével sok egyesületnek, alapítványnak a munkáját segíthetik, lehet az országos, regionális hatókörű vagy éppen helyi civil szervezet.

Tennivalók:

  • A Rendelkező Nyilatkozatot tegye egy borítékba!
  • A borítékon tüntesse fel nevét, állandó (bejelentett) lakcímét és adóazonosító jelét!
  • Ha egyházi 1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatot is kitölt, akkor azt is ugyanebbe a borítékba tegye!
  • Zárja le és írja alá a borítékot a hátoldalán úgy, hogy aláírása átnyúljon a ragasztáson!
  • A borítékot küldje be vagy adja le a következőképpen:

Ha az Ön jövedelemadóját munkáltatója számolja el, (ezért nem Ön tölti ki az adóbevallást), akkor a borítékot (benne a Rendelkező Nyilatkozattal) minél hamarabb adja át a munkáltatójának! Munkáltatója április 25-éig köteles Öntől átvenni és eljuttatni az adóhivatalhoz. Ne feledje aláírni a boríték átadását igazoló ívet a munkáltatójánál!

Ha Ön önadózó, akkor az adóhivataltól kapott válaszborítékba kell tennie a borítékot az adóbevallása mellé. Ne felejtse el adóbevallásának első oldalán a megfelelő négyzetben 1-essel vagy 2-essel jelölni, hány Rendelkező Nyilatkozatot tett a borítékba.

Ha Ön adóhatósági adómegállapítást kér, akkor a hátoldalán aláírt borítékot (benne a Rendelkező Nyilatkozattal) az adóhatósági adómegállapításról szóló nyilatkozatával együtt kell az adóhivatalnak február 15-éig megküldenie.

Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete

adószám: 18639292-1-12

 

Az egyesületünk 2005-ben kapott először az SZJA 1%-os felajánlásokból. Ez az összeg 15.417,-Ft volt, ennyit utalt az APEH a számlánkra. Ezt a pénz a decemberi Regionális Nemzetiségi Napunkhoz használtuk fel a fellépő művészek útiköltségéhez. Év végén szinte minden pénzünket erre a rendezvényre fordítottuk. Az 1% itt történő felhasználását azért tartjuk megfelelőnek, mert ez az a rendezvény ahol biztosan a régió - az egyesület minden településéről jelen vannak (300 fő) és így szó szerint az egész közösségnek visszafordítható a kapott összeg. Ez a legnagyobb közös ünnepünk.

Az útiköltség, amit ki kellett fizetnünk, pontosabban átutalni: 596.500,-Ft volt.

/Hangsúlyozzuk, hogy 2005-ben pályázat útján az 1% népszerűsítésében is részt vettünk, de itt nem elsősorban az egyesület fontosságára kellett felhívni a figyelmet, hanem minden civil szervezetre, ezért látható az aránytalanság a befektetett összeg és a kapott 1% között. Nyilvánvaló, hogy egy adott településen a település a saját civil szervezetét támogatja és nem egy általános összefogó szervezetet. Nekünk a lakosság felé kellett felhívást intéznünk úgy, hogy minden civil szervezet érdekét szolgálja, vagyis nem magunkat népszerűsítettük. A pályázat nem is adott erre sok lehetőséget./

 

Köszönjük a fáradozásukat!

 

 

 

 

noghev@gmail.com, noghev@freemail.hu